RS HEAA
RS HEAA

Активности

Управни одбор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске одржао је 19. редовну сједницу 30. септембра 2019. године. Сједницом је предсједавао предсједник Управног одбора, проф. др Миле Дмичић.

Чланови Управног одбора су упознати са више информација које су од значаја за рад Агенције. Посебно су се осврнули на информацију о дешавањима у вези актуелних поступака акредитације високошколских установа и студијских програма, након чега су донесени одређени закључци.

 

Делегација Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске (RSHEAA) на челу са директором др Биљаном Војводић посјетила је 25. и 26. септембра Агенцију за обезбјеђење квалитета и стратешки развој високог образовања Арагона (ACPUA) у Сарагоси (Шпанија) гдје је потписан споразум о сарадњи двије агенције.

Споразум, којим се дефинише заједничка посвећеност двију агенција развоју културе квалитета у високом образовању, су потписали директор ACPUA Проф. др Антонио Серано Гонзалес (Antonio Serrano González) и директор RSHEAA доц. др Биљана Војводић.

Споразум такође предвиђа сарадњу у области развоја стандарда и критеријума у области обезбјеђења квалитета у високом образовању, могуће размјене стручњака и рецензената, као и особља агенција, те учествовања у поступцима вањског вредновања у статусу посматрача.

Министар Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић, гостовао је 19. јула 2019. године у програму Дневника+ Радио телевизије Републике Српске.

За Дневник+ министар је изјавио да је Влада Републике Српске 17. јула 2019. године разматрала стање у високом образовању и закључила да тренутно стање није задовољавајуће и да је неопходно да се мијења. „Од потписивања Дејтонског споразума прошло 25 година, те да смо сада сазрели као друштво за једну темељну трансформацију образовног система. Морамо захватити цјелокупан систем високог образовања и направити темељне промјене, прије свега и кроз нормативно уређење ове области на сасвим другачији и нови начин, преузети све потребне оперативне активности које ће прије свега водити ка спајању привреде и академске заједнице, односно привреде, индустрије и научноистраживачке заједнице у оквиру академске заједнице“, рекао је министар.

Конципиран је цјелокупан реформски процес који ће трајати до 2035. године. Од 2035. године очекује се стабилан, развијен систем високог образвања, који ће бити у потпуности у функцији и привреде и економије Републике Српске. Први помаци ће  моћи да  се виде током 2019. године када се буде разговарало о новом Закону у високом образовању.

Више о овој теми можете погледати овдје.

Извор: РТРС

 

 

 

У Агенцији је активно настављен рад на унапређењу информационог система. Поред софтверских апликација које су у употреби већ неколико година, Агенција је креирала апликацију којом би се олакшао рад рецензентима приликом писања рецензентских извјештаја за студијске програме за које је високошколска установа поднијела захтјев за акредитацију, а који ће ускоро бити у примјени.

Европски форум за осигурање квалитета 2019 (European Quality Assurance Forum) ће се  одржати од 21. до 23. новембра 2019. у Берлину, чији ће домаћин бити Технички универзитет Берлин.

ЕКАФ је највеће годишње окупљање европске заједнице за осигурање квалитета високог образовања. Са темом „Подршка друштвеном ангажовању високог образовања“, овогодишњи Форум ће истражити како спољни и унутрашњи процеси осигурања квалитета могу подржати институције високог образовања у испуњавају очекивања и потреба свих заинтересованих страна и друштва у цјелини.

С тим у вези, позивају се студенти високошколских установа из Републике Српске да узму учешће у раду Европског форума за осигурање квалитета. Заинтересовани студенти треба да контактирају EUA Events Team, који ће затим прослиједити „ЕУА студентски образац“ на  овјеру секретаријату високошколске установе, a након чега се могу регистровати овдје.

Прелиминарни програм и све потребне информације су доступне на веб страници ЕКАФ.

Рок за упис ране регистрације је 7. октобар 2019. године.

Подкатегорије