RS HEAA
RS HEAA

Активности

Представници Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, Душка Радмановић и Татјана Радаковић, учествовале су у генералној скупштини Мреже агенција за осигурање квалитета у високом образовању Централне и Источне Европе (CEENQA) 17.07.2020. године.

Генерална скупштина CEENQA ове године је због пандемије проглашене у већини земаља чланица, те отежаних услова путовања, одржана посредством интернет платформи за састанке на даљину.

На скупштини је разговарано о начину рада агенција у условима ванредне ситуације, те искуствима агенција у том погледу. Представници Агенције упознали су присутне са промјенама у процедурама које су прилагођене ванредним ситуацијама, те позитивним утисцима реализације прве надзорне посјете на даљину. Такође је представљен рад на тематској анализи квалитета реализације наставе на даљину на високошколским установама у Републици Српској током посљедњег семестра академске 2019/2020. године. Посебна пажња посвећена је ступању на снагу новог Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске којим Агенција преузима нове надлежности, те прераста у Агенцију за високо образовање.

Начелник Одјељења за осигурање квалитета и међународу сарадњу Душка Радмановић присуствовала је 15.07. сједници Извршног одбора Мреже агенција за осигурање квалитета Централне и Источне Европе (Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education – CEENQA) у својству члана Одбора.

Одбор је одржао сједницу два дана прије почетка генералне скупштине CEENQA која се, због проглашења пандемије вируса корона у скоро свим земљама агенција чланица, ове године одржава посредством интернет платформи за одржавање састанака у петак 17. јула 2020. године.

Током сједнице Извршни одбор разматрао је пријаве агенција за чланство у мрежи пристигле у претходном периоду, дневни ред предстојеће генералне скупштине, као и техничке детаље у вези са припремом прве скупштине која се одржава на даљину.

Извршни одбор такође је разматрао могуће теме и избор домаћина за одржавање генералне скупштине мреже у 2021. години.

Радмановић је члан Извршног одбора CEENQA од априла 2017. године и обављала је и дужност потпредсједника мреже.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводића разговарала је данас са проректором за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву Марком Гутаљем у вези са припремом плана акредитације студијских програма у предстојећем периоду.

Војводић је истакла да се план акредитације припрема у складу са почетком примјене Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању који је крајем јуна усвојен од стране Народне скупштине Републике Српске. 

 

Поступајући према препорукама ENQA од маја 2020. године везано за рад агенција за обезбјеђење квалитета у времену пандемије вируса корона, те поштујући препоруке Института за јавно здравство Републике Српске, Агенција је обавила дана 10.7.2020. године прву виртуелну надзорну посјету у поступку акредитације Универзитета Синергија Бијељина. Надзор се односио на провјеру испуњености препорука из Извјештаја о вањској евалуацији Универзитета, обављене у априлу 2019. године и то за три студијска програма другог циклуса (Пословна економија, Право- општи смјер и Енглески језик и књижевност). Посјета је обављена у складу са Правилником о акредитацији високошколских установа и студијских програма,  употребом Google Meet алата, видео снимањем, те је пропраћена низом презентација и демонстрација које су показале посвећеност Универзитета Синергија сталном унапређењу квалитета на предметним студијским програмима. 

 

Европска асоцијација за обезбјеђење квалитета у високом образовању (ENQA) организовала је ове седмице интернет семинар на тему поступања агенција надлежних за обезбјеђење квалитета у ванредним околностима изазваним пандемијом вируса Корона.

На семинару су били ангажовани сљедећи предавачи:

  • Мариа Кело, директор ENQA,
  • Питер Мол, савјетник за науку, EVALAG (Њемачка),
  • Естер Уертас Идалго, начелник за обезбјеђење квалитета, AQU Каталонија, Шпанија,
  • Елена Сирлан, службеник за политике и пројекте, IEP Швајцарска,
  • Алистер Дилејни, директор за Шкотску, Велс и Сјеверну Ирску, QAA (Уједињено Краљевство)

Начелник Одјељења за осигурање квалитета и међународну сарадњу Душка Радмановић учествовала је на семинару.

Пратећи посљедице ограничења активности усљед пандемије вируса Корона, агенције за обезбјеђење квалитета у потрази су за рјешењима како спровести посјете установама. Семинар је истраживао услове и критеријуме у вези са реализацијом посјете посредством савремених технологија и са каквим се изазовима сусреће EQA у том погледу. Семинар је такође обухватио неколико студија случаја агенција чланица ENQA.

Поткатегорије